Wat zou jij doen met een ton? Maak kans op een regenton
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start per 1 oktober 2024 de actie “Wat zou jij doen met een ton?”. Deelnemers maken kans op een regenton door creatieve ideeën in te sturen op de vraag wat je kan doen met het water dat je opvangt in een regenton. Door deze regenton aan te sluiten op de regenpijp dragen inwoners bij aan een omgeving die beter bestand is tegen het veranderende klimaat.
Regenton winactie
Vanwege de vele enthousiaste reacties op de voorgaande twee edities van de winactie, heeft het waterschap besloten ook dit jaar opnieuw 60 unieke regentonnen weg te geven. Iedereen die woont in het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden kan meedoen met de actie. Meedoen kan eenvoudig door de vraag te beantwoorden “Wat zou jij doen met een ton?”. De meest originele inzendingen maken kans op een prijs. Meedoen met de winactie kan door dit formulier(opent in nieuw venster) in te vullen.
Waarom een regenton?
Steeds vaker worden we geconfronteerd met extreem weer, zoals recente nieuwsberichten duidelijk laten zien. Terwijl Nederland een bijzonder nat voorjaar heeft beleefd, kampen andere delen van Europa juist met extreme droogte. In eigen land zien we hoe het weer plotseling kan omslaan, van hittegolven naar zware stormen, zoals afgelopen jaren. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om bewuster om te gaan met water, zeker nu zowel de natuur als onze drinkwatervoorraad steeds meer onder druk staan door klimaatverandering.
Jaarlijks valt er een enorme hoeveelheid regen op onze daken, die meestal direct wordt afgevoerd naar het riool. Dit water wordt vervolgens gezuiverd, terwijl we het ook kunnen opvangen en hergebruiken. Nu drinkwatervoorraden door droogte en groeiende vraag steeds schaarser worden, wordt het tijd om regenwater beter te benutten.
Een eenvoudige manier om thuis bij te dragen is het plaatsen van een regenton. Van één dakhelft kan jaarlijks wel 20.000 liter regenwater worden opgevangen, wat neerkomt op zo'n 150 badkuipen vol. Natuurlijk lukt het met één ton niet om al dit water op te vangen, maar alle beetjes helpen. Het opgevangen water kan je gebruiken om bijvoorbeeld je tuin te sproeien, dat scheelt een hoop kostbaar drinkwater! In een tijd waarin klimaatverandering steeds meer invloed heeft op ons dagelijks leven, kan elke bewuste keuze bijdragen aan een veerkrachtiger Nederland.